Ako sme varili španielsky obed

Autor: marta borovska | 4.9.2011 o 22:04 | (upravené 4.9.2011 o 22:45) Karma článku: 7,03 | Prečítané:  2085x

Hoci Svetové dni mládeže mali značne internacionálny a interkultúrny charakter, čo sa odrazilo aj v charaktere stravovania, predsa sa nám sčasti vlastným úsilím a sčasti vďaka snahe španielskych organizátorov podarilo ochutnať niektoré z miestnych špecialít. Ja osobne medzi „gastronomických samovrahov" nepatrím, ale musím povedať, že španielske jedlo mi chutilo. Niečo sme ušetrili pre rodičov, niečo dokúpili ako suveníry, a keď sme doma vyložili batohy, výsledná kôpka španielskych surovín a polotovarov bola pestrá a celkom bohatá. Úmysel? Nedeľný španielsky obed.

1. Horchata: podľa wikipédie je to nealkoholický osviežujúci nápoj, typický najmä pre Valenciu, hoci jeho mutácie sú rozšírené v celom Španielsku a Južnej Amerike. Vyrába sa z špeciálnych orieškov chufa (tigernut/cyperus sculentus lativum), ktoré sa pestujú a vyvážajú z Valencie. Okrem horchaty (tigernuts milk) sa používajú aj na výrobu múky, oleja a kozmetiky. Horchata je vhodnou alternatívou aj pre tých, ktorí trpia alergiou na laktózu. Má zvláštnu, ťažko popísateľnú chuť; je sladkastá, chutí podobne ako mlieko, ale je redšia (mne osobne trochu pripomínala Smectu® :).

Clipboard.jpg

Zo Španielska sme ju priniesli aspoň symbolicky na ochutnanie spolu s typickými koláčikmi z Valencie, ktoré chutili ako muffiny s citrónovým nádychom.

2. Gazpacho andaluz: studená zeleninová polievka z Andalúzie. Miniporciu v tetrapaku sme si priniesli na porovnanie, ale tá domáca bola - podľa objektívnych pozorovateľov - ešte lepšia :).

P1100841.JPG

Suroviny: 8 rajčín, 5 uhoriek, 1 paprika, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, jeden rožok pokrájaný na kolieska a pokvapkaný olivovým olejom na zahustenie (nemusí byť), soľ, čierne korenie, čili, čerstvá bazalka. Všetko zasurova zmixujeme, prepasírujeme a dáme vychladiť, prípadne pridáme ľadové kocky, aby bolo gazpacho naozaj studené. Podávame s bagetou alebo chlebom opraženým na olivovom oleji, do polievky môžeme na ozdobu pridať na drobno pokrájanú čerstvú zeleninu (paprika, rajčiny, cibuľa, uhorka).

P1100848.JPG

3. Paella Valenciana: Paella je typické španielske jedlo, existuje v mnohých podobách. Jeho základom je ryža a zmes korenín, ostatné ingrediencie závisia od vkusu kuchára a momentálneho obsahu chladničky. Existuje morská paella s krevetami, slávkami, mušľami, rybami a inými plodmi mora, tzv. paella horská s mäsom, ba dokonca aj paella negra, načierno sfarbená farbivom zo sépie. Dôležitou súčasťou je aj zelenina, napr. mrkva, cibuľa, zelená fazuľka, suchá fazuľa, paprika a pod. Paella tak trochu pripomína naše rizoto, no zmes korenín jej dáva žltú farbu a typickú chuť, takže asociácie so školskou jedálňou nečakajte :).

My sme vo Valencii mali možnosť ochutnať paellu Valenciana s kuracím mäsom a zeleninou.

Suroviny: 600g dlhozrnnej ryže, 1 kura, 100 g zelenej fazuľky, 1 paprika, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 veľké mrkvy, špeciálna zmes korenín (kurkuma, paprika, cesnak, bobkový list, feferónka, šafran, klinček, jamajské korenie), 1 dcl bieleho vína, šťava z 1 citróna, soľ.

P1100849.JPG

Kura vykostíme, z trupu a krídel uvaríme vývar: Mäso spolu so soľou, čiernym korením a koreňovou zeleninou dáme variť do studenej vody, varíme 2-3 hodiny; po vychladnutí precedíme cez gázu.

Mäso s kožou nakrájame na kocky, opražíme vo veľkej panvici na olivovom oleji a vyberieme. Vo výpeku opražíme cibuľu, postupne pridávame ostatnú nakrájanú zeleninu (cesnak, papriku, mrkvu, fazuľku), podusíme, pridáme soľ, korenie. Napokon pridáme mäso, podlejeme vínom a dochutíme citrónom. Do tejto zmesi pridáme umytú ryžu a zalejeme kuracím vývarom (asi 1 l). Keď sa paella rozvarí, stiahneme plameň, zakryjeme a necháme dusiť, priebežne ju miešame a podlievame vývarom podľa potreby. Keď sa vývar „stratí", ale paella je ešte kašovitá, vypneme ju a dáme na hodinu do perináka. Táto časť receptu zrejme nie je typická španielska :), ale funguje na 100%. Ryža sa prestátim prevonia, je horúca a sypká. Podávame v panvici, v ktorej sa jedlo pripravovalo.

P1100847.JPG

Do paelly išlo biele víno, v kuchárskych knihách k nej odporúčali červené, tak sme to vyriešili šalamúnskym kompromisom - ružovým vínom. Nech mi majstri kuchári odpustia, ale nám to naozaj chutilo!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Gašpar podporil konšpirácie, vyvolal pochybnosti o šéfovi polície

Podpis pod vyhlásením plným dezinformácií by mal Gašpar podľa prezidenta Kisku vysvetliť.

EKONOMIKA

Nezamestnaní opravujú hrady za milióny, niektorí chodia do práce opití

Na projekte pracujú ľudia sedem mesiacov.

PRIMÁR

Chrípka prerástla do celoslovenskej epidémie

Počet chorých za uplynulé týždne vzrástol o tretinu, očkovaných je primálo.


Už ste čítali?