Ako sme varili španielsky obed

Autor: marta borovska | 4.9.2011 o 22:04 | (upravené 4.9.2011 o 22:45) Karma článku: 7,03 | Prečítané:  2071x

Hoci Svetové dni mládeže mali značne internacionálny a interkultúrny charakter, čo sa odrazilo aj v charaktere stravovania, predsa sa nám sčasti vlastným úsilím a sčasti vďaka snahe španielskych organizátorov podarilo ochutnať niektoré z miestnych špecialít. Ja osobne medzi „gastronomických samovrahov" nepatrím, ale musím povedať, že španielske jedlo mi chutilo. Niečo sme ušetrili pre rodičov, niečo dokúpili ako suveníry, a keď sme doma vyložili batohy, výsledná kôpka španielskych surovín a polotovarov bola pestrá a celkom bohatá. Úmysel? Nedeľný španielsky obed.

1. Horchata: podľa wikipédie je to nealkoholický osviežujúci nápoj, typický najmä pre Valenciu, hoci jeho mutácie sú rozšírené v celom Španielsku a Južnej Amerike. Vyrába sa z špeciálnych orieškov chufa (tigernut/cyperus sculentus lativum), ktoré sa pestujú a vyvážajú z Valencie. Okrem horchaty (tigernuts milk) sa používajú aj na výrobu múky, oleja a kozmetiky. Horchata je vhodnou alternatívou aj pre tých, ktorí trpia alergiou na laktózu. Má zvláštnu, ťažko popísateľnú chuť; je sladkastá, chutí podobne ako mlieko, ale je redšia (mne osobne trochu pripomínala Smectu® :).

Clipboard.jpg

Zo Španielska sme ju priniesli aspoň symbolicky na ochutnanie spolu s typickými koláčikmi z Valencie, ktoré chutili ako muffiny s citrónovým nádychom.

2. Gazpacho andaluz: studená zeleninová polievka z Andalúzie. Miniporciu v tetrapaku sme si priniesli na porovnanie, ale tá domáca bola - podľa objektívnych pozorovateľov - ešte lepšia :).

P1100841.JPG

Suroviny: 8 rajčín, 5 uhoriek, 1 paprika, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, jeden rožok pokrájaný na kolieska a pokvapkaný olivovým olejom na zahustenie (nemusí byť), soľ, čierne korenie, čili, čerstvá bazalka. Všetko zasurova zmixujeme, prepasírujeme a dáme vychladiť, prípadne pridáme ľadové kocky, aby bolo gazpacho naozaj studené. Podávame s bagetou alebo chlebom opraženým na olivovom oleji, do polievky môžeme na ozdobu pridať na drobno pokrájanú čerstvú zeleninu (paprika, rajčiny, cibuľa, uhorka).

P1100848.JPG

3. Paella Valenciana: Paella je typické španielske jedlo, existuje v mnohých podobách. Jeho základom je ryža a zmes korenín, ostatné ingrediencie závisia od vkusu kuchára a momentálneho obsahu chladničky. Existuje morská paella s krevetami, slávkami, mušľami, rybami a inými plodmi mora, tzv. paella horská s mäsom, ba dokonca aj paella negra, načierno sfarbená farbivom zo sépie. Dôležitou súčasťou je aj zelenina, napr. mrkva, cibuľa, zelená fazuľka, suchá fazuľa, paprika a pod. Paella tak trochu pripomína naše rizoto, no zmes korenín jej dáva žltú farbu a typickú chuť, takže asociácie so školskou jedálňou nečakajte :).

My sme vo Valencii mali možnosť ochutnať paellu Valenciana s kuracím mäsom a zeleninou.

Suroviny: 600g dlhozrnnej ryže, 1 kura, 100 g zelenej fazuľky, 1 paprika, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 veľké mrkvy, špeciálna zmes korenín (kurkuma, paprika, cesnak, bobkový list, feferónka, šafran, klinček, jamajské korenie), 1 dcl bieleho vína, šťava z 1 citróna, soľ.

P1100849.JPG

Kura vykostíme, z trupu a krídel uvaríme vývar: Mäso spolu so soľou, čiernym korením a koreňovou zeleninou dáme variť do studenej vody, varíme 2-3 hodiny; po vychladnutí precedíme cez gázu.

Mäso s kožou nakrájame na kocky, opražíme vo veľkej panvici na olivovom oleji a vyberieme. Vo výpeku opražíme cibuľu, postupne pridávame ostatnú nakrájanú zeleninu (cesnak, papriku, mrkvu, fazuľku), podusíme, pridáme soľ, korenie. Napokon pridáme mäso, podlejeme vínom a dochutíme citrónom. Do tejto zmesi pridáme umytú ryžu a zalejeme kuracím vývarom (asi 1 l). Keď sa paella rozvarí, stiahneme plameň, zakryjeme a necháme dusiť, priebežne ju miešame a podlievame vývarom podľa potreby. Keď sa vývar „stratí", ale paella je ešte kašovitá, vypneme ju a dáme na hodinu do perináka. Táto časť receptu zrejme nie je typická španielska :), ale funguje na 100%. Ryža sa prestátim prevonia, je horúca a sypká. Podávame v panvici, v ktorej sa jedlo pripravovalo.

P1100847.JPG

Do paelly išlo biele víno, v kuchárskych knihách k nej odporúčali červené, tak sme to vyriešili šalamúnskym kompromisom - ružovým vínom. Nech mi majstri kuchári odpustia, ale nám to naozaj chutilo!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?